Nikon Coolscans - Het Einde

De Nikon Coolscan V ED en de Nikon Coolscan 5000ED zijn helaas niet meer beschikbaar voor de verhuur.

 

19 februari 2016:

 

Nikon Coolscan 5000ED negatiefscanner diascanner huren

Waarom? Het Nikon Service Point Nederland in Beverwijk heeft namelijk geen reserve onderdelen meer om reparaties en onderhoud te verrichten.

 

Voor alle duidelijkheid: dit geldt bijna voor alle Nikon Coolscans. Dus ook de oudere types zoals de Nikon Coolscan IV ED en de Nikon Coolscan 4000ED.

 

Op het moment van schrijven van dit artikel (jan 2014) gaf Nikon aan dat ze alleen voor de Nikon Coolscan 9000ED en 8000ED nog onderdelen hadden.

Maar ik vrees dat het gewoon een kwestie van tijd is dat Nikon ook de support voor die typen scanners helemaal stopt.

 

Bij de buitenlandse Nikon Service Points wordt dezelfde informatie doorgegeven over de beschikbaarheid van reserve onderdelen.
 

De Nikon Service Points geven aan dat in sommige gevallen de scanners nog wel uitgelijnd en schoongemaakt kunnen worden. Er schijnt eens per week een monteur langs te komen die dat doet. Maar uit jarenlange ervaring met deze scanners weet ik dat op een gegeven moment toch (dure) onderdelen vervangen moeten worden en dan wordt het een ander verhaal.

 

De vele Nikon Coolscans die ik heb liet ik jarenlang onderhouden en repareren. Daar is nu een einde aan gekomen. Enorm jammer want er is (wereldwijd) toch nog veel vraag naar deze hoogwaardige scanners. Getuige hiervan zijn de behoorlijke en soms zeer forse prijzen (tot soms ver boven de oorspronkelijke nieuwprijs) waarvoor deze scanners verkocht worden via o.a. Ebay en Marktplaats. Scandig.de durft zelfs voor een set met dialader EUR 6.999 te vragen. Drie keer de oorspronkelijke nieuwprijs!

 

Op basis van deze actuele informatie is het voor mij niet meer te doen om te investeren in de aanschaf van relatief dure "nieuwe" tweedehands exemplaren.
Voor u om te beslissen om dia's of negatieven zelf te gaan scannen met een tweedehands Nikon scanner is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Er zat altijd al een risico in het kopen van een tweedehands scanner. Hoe goed die ook volgens de verkoper ook is en hoe weinig er mee gescand zo zijn volgens de verkoper. Het is simpelweg niet na te gaan hoeveel er met een tweede of meerdere hands scanner gescand is en hoe lang de scanner dan nog meegaat. Vooral nu er geen reserve onderdelen meer beschikbaar zijn bij Nikon - mocht er toch een defect aan een scanner optreden (kwestie van tijd) - is dit "risico" nog groter geworden.

 

Ook andere bedrijven die Nikon scanners verhuren en de Nikon scanners gebruiken zullen op niet al te lange termijn geconfronteerd worden met hetzelfde probleem.

 

Vandaar dat ik in januari 2014 bezig was met het uitgebreid testen van de Braun Multimag Slidescan 4000 scanner, die hoewel iets minder snel als de Nikon 5000ED, scanresultaten geeft die dicht in de buurt komen van de Nikon Coolscans.

Deze is later vervangen door de Braun Multimag Slidescan 6000 met nog iets betere specificaties. Ik heb inmiddels meerdere exemplaren van de Braun Multimag Slidescan 6000 beschikbaar voor de verhuur. Vele klanten hebben al tot tevredenheid hun dia's gedigitaliseerd. En in de praktijk blijkt dit toch een gebruikersviendelijke scanner te zijn en met de VueScan Professional software goede resultaten te geven.

 

De uiteindelijke scans moeten (deels) wel verder bewerkt worden voor betere resultaten. Maar dat was met de Nikon Coolscans ook al het geval omdat de instellingen van de scansoftware niet met alle diafilms dezelfde resultaten geven.

 

Hieronder wat nieuwe voorbeelden van scans.

De eerste twee voorbeelden van een Agfa CT-18 diafilm die heel veel gebruikt is vanwege de lage prijs (meen ooit NLG 12 incl. ontwikkelen in Arnhem) en bekend staat om zijn grove korrel en warme kleuren. Het scannen van deze diafilm op de hoogste resoluties (> ca. 2700-2800dpi ofwel A4 prints) is niet echt zinvol.

    scan van een Agfa CT-18 dia uit 1980 (korrelige film) met de Braun Multimag Slidescan 4000scan van een Agfa CT-18 dia uit 1980 (korrelige film) met de Braun Multimag Slidescan 4000     scan van een Agfa CT-18 dia uit 1980 (korrelige film) met de Nikon Coolscan 8000EDscan van een Agfa CT-18 dia uit 1980 (korrelige film) met de Nikon Coolscan 8000ED  

Drie voorbeelden van een Kodachrome 64 film (Kodak Safety Film 5032)
Voor de pixel peepers op volledige A4 resolutie. En voor alle duidelijkheid: als hier prints van worden gemaakt komt dat uit op ongeveer 25-30% van wat u hier ziet.
Prettig verrast was ik toen ik de scan met de Braun Multimag Slidescan 4000 maakte met de VueScan software met de optie Kleurherstel.

 

Kodachrome dia's staan bekend om hun problemen met het scannen en dan vooral het niet (geheel) kunnen wegwerken van stofjes en krasjes. Dit vanwege de andere chemische samenstelling van de film die het infrarood licht van de meeste scanners tegenhoudt. Een ander probleem met Kodachrome dia's is dat er in de scans een Cyaanachtige kleurzweem komt die haast niet te verwijderen is zonder de andere kleuren in de scans aan te tasten. De Nikon Coolscan 9000ED zou de enige scanner zijn die Kodachrome dia's goed kan scannen.

 

Ik heb hier ook de Nikon Coolscan 9000ED staan en uit ervaring kan ik beamen dat dit doorgaans wel opgaat voor de stofjes en krasjesverwijdering dat met deze scanner nauwkeuriger werkt. In ieder geval kreeg ik met deze dia geen goede kleuren met de Nikon Coolscan 9000ED. Min of meer hetzelfde resultaat als hier met het voorbeeld gescand met de Nikon Coolscan 5000ED.

    scan van een Kodachrome 64 dia uit 1983 met de Braun Multimag Slidescan 4000 met VueScanscan van een Kodachrome 64 dia uit 1983 met de Braun Multimag Slidescan 4000 met VueScan     scan van een Kodachrome 64 dia uit 1983 met de Nikon Coolscan 5000ED met de VueScan softwarescan van een Kodachrome 64 dia uit 1983 met de Nikon Coolscan 5000ED met de VueScan software     scan van een Kodachrome 64 dia uit 1983  met de Nikon Coolscan 5000ED met de Nikon Softwarescan van een Kodachrome 64 dia uit 1983 met de Nikon Coolscan 5000ED met de Nikon Software  

 

TIP: Werkt uw Nikon Coolscan niet meer met Windows 7, 8 of 10? Installeer dan eerst de VueScan software, zie www.hamrick.com  (de proefversie volstaat al) en installeer dan daarna alsnog de laatste versie, 4.0.3 van de Nikon Scan software.
Mogelijk moet u eerst versie 4.0.2 verwijderen voordat u dit doet. De Nikon Scan software werkt dan op de onderliggende driver van VueScan.

 

Een andere optie is om de Silverfast software (Trial) eerst te installeren.
Beide opties werkten voor de 32 en 64 bits versies van Windows 7 en zeer waarschijnlijk werkt dit ook voor Windows 10. Anders zult u naar alternatieve installatiebestanden moeten zoeken via Google.

Bijvoorbeeld deze:
http://blog.controlspace.org/2010/05/nikon-scan-on-windows-7-and-vista-64.html

 

Apple gebruikers waren vanaf OSX versie 10.4 al aangewezen op Silverfast of VueScan of moeten een vroege Windows versie virtueel draaien onder OSX.