Scanservice - Glasnegatieven en Glasdia's

 • Scanservice: prijs per glasnegatief/positief EUR 1,00 (exclusief digitale nabewerking - krassen, krasjes, stofjes etc. wegwerken)

 • Gestreefd zal worden naar minimaal een ca. 8MP uitvoerformaat. Dat is ca. 3600 x 2760 pixels bij een scanresolutie van 800-1000 dpi en een glasnegatief van ca. 9 x 11cm groot. Als het kleinere glasnegatieven zijn dan zal de scanresolutie naar boven toe aangepast worden.

 • Hogere resoluties tot 6400dpi zijn mogelijk (natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het bronmateriaal). Het is echter wel zo dat bij hogere resoluties de scantijden gaan oplopen, de bestanden fors worden en de eventuel bewerking meer tijd kost én dus de prijs per scan wat zal oplopen. Bovendien zijn 8 MP bestanden nog handelbaar en ruim voldoende om relatief grote prints (minimaal A4) van te (laten) maken..

 • Scans van glasnegatieven kunnen gedetailleerd zijn omdat het bronmateriaal een groter formaat heeft. Zie ook de andere voorbeelden van gescande glasnegatieven en glasdia's (glaspositieven).

   

  alt   alt
  alt

 • Het scannen van glasnegatieven is handwerk en maatwerk: de instellingen per scan (helderheid - contrast) worden per negatief ingesteld aan de hand van een preview van het beeldmateriaal. De scans worden waar nodig eventueel later in Photoshop nog iets bijgewerkt. Op zwart-wit materiaal, dus ook glasnegatieven kan géén Digital ICE (stofjes en krasjes verwijdering) toegepast worden. Maar omdat het uitgangsmateriaal veel groter is dan bijvoorbeeld kleinbeeld zult u hier in de praktijk minder van merken.

 • Uiteraard zijn (grote) beschadigingen zichtbaar in de scans. Die kunnen eventueel (deels) zelf geretoucheerd worden. Anders kunt u naar de retouche mogelijkheden (vanaf EUR 15 per negatief) vragen.