Scanservice Kleinbeeld Dia's en Negatieven

scan ingeraamde dia zeventiger jaren

 

Wilt u het scannen uitbesteden: zie onderstaande prijzen voor de scanservice. In de afgelopen 15 jaar dat ik voor derden scan heb ik zowat alle typen en merken films voorbij zien komen met hun eigen kenmerken.

In principe scan ik in één basisformaat met professionele software en apparatuur.
Ten eerste om het overzichtelijk te houden en ten tweede omdat het scannen op lagere resoluties praktisch net zo arbeidsintensief is.

Hogere resoluties als 2800dpi (A4 prints) zijn doorgaans alleen aan te bevelen voor professionele dia- en negatieffilms die ook als dusdanig zijn ontwikkeld.
Immers bij hogere resoluties kan er uit standaard films niet altijd meer bruikbare informatie gehaald worden. Ook de gebruikte camera maar dan vooral de gebruikte objectieven spelen een belangrijke rol. Het enige wat scannen op hogere resoluties oplevert zijn grotere bestanden. Natuurlijk zijn er positieve uitzonderingen maar dan kan de hanteerbaarheid van de bestanden een afweging zijn.

De scans worden gemaakt met de Nikon Super Coolscan 9000ED, de Konica Minolta 5400II óf de Nikon Super Coolscan 5000ED scanner. De scans worden vervolgens één voor één nagezien en eventueel (verder) achteraf op kleur en andere oneffenheden gecorrigeerd waar mogelijk en nodig.

 • Voor kleinbeeld en halfkleinbeeld: prijzen vanaf 0,50 per dia of negatiefbeeldje bij een 8mp resolutie (ca. 2400 x 3600 pixels) bij gebruik van een stofjes/krasjes filter (Digital ICE) en een automatische kleurcorrectie (witbalans). Dit met een keuze uit verschillende kleurprofielen en uitvoerformaten (jpg of tif).
  De dia's of negatieven worden altijd meervoudig belicht (multi-sample scannen) voor betere scanresultaten.

 • Voor het scannen van Kodachrome dia's (of andere merken dia's in papieren raampjes) geldt een prijs van 0,65 per dia.

 • Voor kleinbeeldscans op de hoogste resolutie (4000dpi ca. 25MP) 0,75 per dia of negatiefbeeldje.

 • Geen opstartkosten of verborgen kosten. Geen extreem hoge kosten voor het branden van CD's of DVD's: prijs per CD EUR 1 of DVD vanaf EUR 2.

 • Eventueel is het mogelijk de scans voor EUR 35 op een DVD te branden met een professioneel menu met knoppen voor elke serie. Elke serie op de DVD kan ook van achtergrondmuziek voorzien worden.

scan met de Nikon Coolscan 5000ED van een Fuji kleinbeelddiafilm aan de strook

 • Dikwijls wordt gevraagd naar een speciale prijs ofwel korting voor het scannen van grotere aantallen dia's en/of negatieven.

  Ik kan daar niet in mee gaan omdat:

  1) de prijzen die ik hanteer al redelijk scherp zijn. Mede gezien het werk dat erin zit en de aandacht die wordt gegeven aan de afwerking. Standaard scan ik de dia's en negatieven met een Multi Sample (meervoudige aftasting - belichting) instelling van meestal 4x en een extra fijne stand, maar bij donkere dia's soms ook hoger voor een betere scherpte, hoger contrast en minder beeldruis in de scans. Grotere aantallen betekent een recht evenredige stijging van de arbeidsfactor alsook slijtage aan de apparatuur.

  ik gaf (teveel) korting2) dit uiteindelijk ten koste van de kwaliteit en zorgvuldigheid zal gaan. Voor lagere prijzen kan ik niet de kwaliteit leveren die mij voor ogen staat.