Scan Voorbeelden Braun Multimag Slidescan

Enkele scanvoorbeelden gemaakt met de Braun Multimag Slidescan en daarnaast ter vergelijking dezelfde scan gemaakt met de Nikon Coolscan 5000 of 9000ED.

De voorbeelden zijn op ongeveer 50% van de oorspronkelijke scanresolutie van 2700dpi (A4 printformaat).

  scan van een Fujichrome dia met de Braun Multimag Slidescan 4000scan van een Fujichrome dia met de Braun Multimag Slidescan 4000     scan van een Fujichrome dia met de Nikon Coolscan 5000EDscan van een Fujichrome dia met de Nikon Coolscan 5000ED

 

  scan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan 4000scan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan 4000     scan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 5000EDscan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 5000ED

 

  scan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan 4000scan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan 4000     scan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 9000EDscan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 9000ED

 

Paul Simon heeft een liedje geschreven over Kodachrome dia's: "Kodachrome They give us those nice bright colors .. etc."

Dat ging voor de film die ik destijds ter plekke moest kopen niet op. Voor zover ik me kan herinneren waren de dia's altijd al aan de blauwe kant.

Ook hier was ik blij verrast met de resultaten van de Braun scanner. Beide dia's zijn op dezelfde wijze gescand en daarne in enkele stappen bewerkt in Photoshop.

Bij de scan gemaakt met de Nikon Coolscan 9000ED valt op dat er in flink wat gedeelten van de scan meer Cyaanzweem aanwezig blijft na bewerking in Photoshop dan in de scan gemaakt met de Braun Multimag Slidescan 4000. 

Er gaat via het internet nogal eens "verkeerde" informatie uit dat de Nikon Coolscan 9000ED de enige scanner zou zijn die (met Digital ICE Advanced) Kodachromes goed zou kunnen scannen. Sommige scan bedrijven adverteren ermee dat ze Kodachromes daarom speciaal scannen met de Nikon Coolscan 9000ED.

Mijn bescheiden mening: dat is een mythe. In zoverre, dat gaat op als gebruik wordt gemaakt van de originele Nikon software. En voor wat betreft de kleuren gaat dat lang niet voor alle Kodachromes op. Wel voor de stofjes en krasjes verwijdering die iets nauwkeuriger werkt met de Nikon Coolscan 9000ED, maar in de praktijk zijn de verschillen niet zo geweldig groot.

Wel is de Nikon Coolscan 9000ED een zeer goede scanner om zwart-wit materiaal te scannen maar dat is een ander verhaal.

Dat met andere scanners Digital ICE uitgeschakeld moet worden om Kodachromes te kunnen scannen is dus absoluut niet waar getuige mijn twee voorbeelden die hier op de website staan. Dat de Braun zo goed uit de bus komt bij deze voorbeelden is volgens mij toe te schrijven aan het gebruik van een speciale lamp i.p.v. leds. Het gebruik van lampen i.p.v. leds wordt ook toegepast bij de zeer dure professionele Hasselblad Flextight, Noritsu en Pakon scanners.

Er is een ook een groot verschil in Kodachromes onderling. In zijn algemeenheid zijn Kodachromes die goede kleuren hebben goed te scannen. Kodachromes die blauw verkleurd zijn en/of donker geworden zijn of destijds al (iets) onderbelicht waren zijn moeilijk te scannen. Vooral in de schaduwpartijen ontstaat in de scans een cyaanachtige kleur. Zoals boven opgemerkt. Ik heb een Nikon Coolscan 9000ED en inmiddels ook nog een Konica Minolta 5400II van stal gehaald die er bekend om stond ook Kodachrome dia's goed te kunnen scannen. Ik zal binnenkort daar eens wat voorbeelden van plaatsen.

In de tussentijd een link waar verschillende kleuren in de Kodachrome scans zijn waar te nemen: Charles W. Cushman Photograph Collection