Scan Voorbeelden Glasnegatieven en Glasdia's

Hier wat voorbeelden van scans gemaakt van glasnegatieven en glaspositieven. Wellicht heeft u ook nog wat oude familiekiekjes ergens in huis liggen. De kans is dan groot dat dat contactafdrukken zijn van glasnegatieven. Heeft u de glasnegatieven niet meer dan kunnen van dat soort foto's ook vaak nog prima scans gemaakt worden omdat deze ook gedetailleerd kunnen zijn (zie de andere voorbeeldscans).

  glasnegatief gescand met de Epson V700    een kleuren glasnegatief (autochrome) gescand met de Epson V700    glasdia gescand met de Epson V700
  glasdia gescand met de Epson V700    glasnegatief gescand met de Epson V700 en de kleuren iets aangepast    een kleurglasnegatief gescand met de Epson V700

Opmerkingen:

  • Bovenstaande scans zijn gemaakt door eerst een preview te maken met de scansoftware en per geval de helderheid en het contrast aan te passen. Dit omdat de kwaliteit van de glas negatieven en positieven onderling erg kan verschillen. Soms is het noodzakelijk ze erg "zacht" te scannen (aanpassen histogram in de scansoftware) om ervoor te zorgen dat de details in de lichte partijen niet verloren gaan. Verdere bewerking van de scans o.a. in Photoshop. Of anders de scans in RAW formaat (Adobe DNG) opslaan en ze openen in bijvoorbeeld Lightroom.
    In enkele van deze voorbeelden zijn de ernstigste beschadigingen in het bronmateriaal geretoucheerd, soms tot een uur werk per beeld.
  • Zo nu en dan krijg ik vragen van mensen die willen weten of er goedkopere alternatieven zijn om grotere glasnegatieven (4 x 5 inch ofwel groter dan 10 x 15 cm) zelf te scannen. Voor zover ik weet zijn de aantallen modellen flatbedscanners met een transparency eenheid daarvoor zeer beperkt. Bijvoorbeeld de Epson V500 heeft een kleiner effectief scanbereik (tot maximaal middenformaat). Dat is ook te zien aan de grootte van de doorzichtmodule/transparency eenheid die in de deksel van de scanner zit. Hetzelfde geldt voor de Epson 4490. E.e.a. blijkt ook duidelijk uit de productinfo die Epson geeft: "Met de ingebouwde transparanteneenheid kunt u negatief en positieffilms tot mediumformaat scannen."
  • Er is ook nog een model flatbedscanner van Microtek die geschikt is voor grotere glasnegatieven maar dat is een scanner van rond de EUR 900.
  • De flatbedscanners van Canon die speciaal ontworpen zijn om dia's en negatieven te scannen gaan ook niet verder dan het middenformaat (120 - 220 films) en zullen waarschijnlijk ook niet geschikt zijn voor het scannen van grotere glasnegatieven.
  • Verder valt nog op te merken dat instellingen van de scansoftware vaak afhankelijk zijn van de gebruikte en meegeleverde houders. Wordt bijvoorbeeld geen houder geplaatst op de glasplaat dan zijn bepaalde instellingen van de software niet beschikbaar.

Enkele links met betrekking tot glasnegatieven: