user_mobilelogo

Braun Multimag Slidescan versus Nikon Coolscan

 

Enkele scanvoorbeelden gemaakt met de Braun Multimag Slidescan (links) en daarnaast ter vergelijking dezelfde dia gescand met de Nikon Coolscan 5000 of 9000ED. Voor het scannen is VueScan Professional gebruikt. De voorbeelden zijn op ongeveer 50% van de oorspronkelijke scanresolutie.

 
scan van een Fujichrome dia met de Braun Multimag Slidescan
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
   
scan van een Fujichrome dia met de Nikon Coolscan 5000ED
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
     
 
scan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
   
scan van een Kodak Elite Chrome 400 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 5000ED
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
     

 

Kodachrome dia's:

Paul Simon heeft een liedje geschreven over Kodachrome dia's: "Kodachrome They give us those nice bright colors .. etc."

Dat ging voor de film die ik destijds ter plekke moest kopen niet op. Voor zover ik me kan herinneren waren de dia's altijd al aan de blauwe kant. Ook hier was ik blij verrast met de resultaten van de Braun scanner. Beide dia's zijn op dezelfde wijze gescand en daarne in enkele stappen bewerkt in Photoshop.

Bij de scan gemaakt met de Nikon Coolscan 9000ED (rechts) valt op dat er in flink wat gedeelten van de scan meer Cyaanzweem aanwezig blijft na bewerking in Photoshop dan in de scan gemaakt met de Braun Multimag Slidescan (links). 

 
scan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Braun Multimag Slidescan
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
   
scan van een Kodachrome 64 dia uit 1979 met de Nikon Coolscan 9000ED
beweeg uw muis over de foto of klik om te vergroten
     

 

Er gaat via het internet nogal eens "verkeerde" informatie uit dat de Nikon Coolscan 9000ED de enige scanner zou zijn die (met Digital ICE Advanced) Kodachromes goed zou kunnen scannen. Sommige scan bedrijven adverteren ermee dat ze Kodachromes daarom speciaal scannen met de Nikon Coolscan 9000ED. Mijn bescheiden mening: dat is een mythe. In zoverre, dat gaat op als gebruik wordt gemaakt van de originele Nikon software. En voor wat betreft de kleuren gaat dat lang niet voor alle Kodachromes op. Alleen werkt de stofjes en krasjes verwijdering iets nauwkeuriger met de Nikon Coolscan 9000ED, maar in de praktijk zijn de verschillen niet zo geweldig groot. Wel is de Nikon Coolscan 9000ED een zeer goede scanner om zwart-wit materiaal te scannen maar dat is een ander verhaal.

Dat met andere scanners Digital ICE uitgeschakeld moet worden om Kodachromes te kunnen scannen is dus absoluut niet waar voor de Braun dia scanner getuige mijn twee bovenstaande voorbeelden.

Er is ook een groot verschil in Kodachromes onderling. In zijn algemeenheid zijn Kodachromes die goede kleuren hebben goed te scannen. Kodachromes die (erg) blauw verkleurd zijn en/of donker geworden zijn of destijds al (iets) onderbelicht waren zijn heel moeilijk te scannen. Vooral in de schaduwpartijen ontstaat in de scans een cyaanachtige kleur die moeilijk te corrigeren is.

In de tussentijd een link waar verschillende kleuren in de Kodachrome scans zijn waar te nemen: Charles W. Cushman Photograph Collection