agfa ct18 doosjes

Een dia of negatiefscanner huren

De volgende scanners zijn beschikbaar:

Braun Multimag Slidescan 6000 voor kleinbeeld en halfkleinbeeld dia's
Epson V700 voor foto's, glasplaten, middenformaat en afwijkende formaten


Ik verhuur sinds 2003 dia en negatieven scanners. Helaas zijn in de loop der jaren een aantal grote fabrikanten gestopt met de productie en daarna ook met de support van scanners, zoals Nikon, Kodak/Pakon, Konica Minolta (later overgenomen door Sony), Canon en inmiddels ook Hasselblad / Imacon Flextight.

Nikon is in 2013 gestopt met de productie van scanners. En sinds een aantal jaren kan Nikon Nederland (én de vestigingen van Nikon in het buitenland) scanners met een defect niet meer repareren omdat ze geen onderdelen meer hebben. Er zijn nog wel een paar gespecialiseerde bedrijfjes in het buitenland die Nikon scanners kunnen repareren. 

De Braun Multimag Slidescan 6000 die ik verhuur werd opgevolgd door de Braun Multimag Slidescan 7000 met slechts lichte verbeteringen. De 7000 heeft volgens de specifcaties een resolutie van maar liefst 10.000 dpi maar dat is boerenbedrog. Een Duitse testsite heeft verklaard dat als ze op 10.000 dpi scannen de scans dezelfde werkelijke resolutie hebben als scans gemaakt op 5000dpi met deze scanner. Het heeft dus geen zin om op 10.000 dpi te gaan scannen. Dit levert alleen maar grotere bestanden op. Alleen een zogenaamde Drum scanner van vele tienduizenden EUR kan maximaal 8500 dpi halen uit een kleinbeeld dia of negatief. 
Ter info: een scanresolutie van 4100 dpi is goed voor A3 prints. Maar de kwaliteit van het materiaal van veel huurders rechtvaardigt het niet om op zo'n hoge resolutie te scannen. Doorgaans is een A4 resolutie (2500-2800 dpi) voor de meeste huurders een prima resolutie.

Inmiddels is de productie van de Braun scanners ook gestopt en zijn de scanners overal uitverkocht. Vrijwel identieke modellen met iets mindere specificaties als de Braun werden verkocht onder de merknaam Reflecta. In Amerika wordt nog wel een Pacific Image scanner verkocht die ook als specificatie 10.000 dpi heeft. Deze scanner zal zeer waarschijnlijk uit dezelfde fabriek komen (Taiwan).